De beste schildertip die wij u kunnen geven is om G&G Schilders in te schakelen voor al uw schilderwerkzaamheden in en rond uw woning……
Voor de klussers die zelf aan de gang gaan, delen wij in dit artikel onze kennis over verf, want welke verf soorten zijn er nu eigenlijk? Bij iedere verf soort geven wij aan voor welk schilderwerk dit geschikt is.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem dan gerust contact met ons op. Een professionele schilder is goedkoper dan u denkt.

Hoogglans of zijdeglans

Of u nu alkydverf of acrylverf koopt u heeft dan altijd de keuze voor hoogglans of zijdeglans. Wat is nu precies het verschil tussen hoogglans en zijdeglans? Hoogglans heeft een glanzende uitstraling en zijdeglans is wat matter. Hoogglans wordt eigenlijk altijd gebruikt voor buitenschilderwerk vanwege de harde toplaag en zijdeglans voor het schilderwerk binnen. Ook hoogglans kan natuurlijk in huis gebruikt worden, maar dan is het wel belangrijk dat de ondergrond echt glad moet zijn, omdat bij hoogglans iedere oneffenheid duidelijk zicht baar wordt. Bij zijdeglans is dit minder het geval. Wel is het zo dat de basis/ondergrond bij het schilderen met hoogglans echt glad moet zijn. Omdat u bij hoogglans iedere oneffenheid zichtbaar wordt, gebruikt u zijdeglans dan ziet u de oneffenheden minder.

Alkydverf

Een verfsoort die vooral buiten wordt gebruikt is alkydverf. Deze verfsoort is op terpentine basis en de meest geschikte verf soort om deuren en kozijnen te beschermen. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden. In de buitenlucht heb je daar minder last van en daarom kan deze verfsoort prima buiten gebruikt worden. Het voordeel van Alkydverf is een betere dekking waardoor u minder lagen hoeft aan te brengen.

Wanneer u alkydverf wilt verdunnen, dient u terpentine te gebruiken. Het is niet mogelijk om alkydverf aan te brengen op een acrylverf ondergrond, de verf zal dan namelijk niet goed hechten. Er is een simpel trucje om erachter te komen met welke type ondergrond u te maken heeft. Haal een vochtige doek met wat spiritus over de verflaag en wanneer de verflaag plakkerig wordt, dan heeft u te maken met een acrylverflaag. Wilt u dan toch alkydverf aanbrengen, dan moet eerst de oude verflaag verwijderd worden.

Acrylverf

Acrylverf wordt in principe alleen binnen gebruikt, omdat dit een verfsoort is op waterbasis van water. Een acrylverf heeft vele voordelen en is daarom vooral bij de consument erg geliefd. Om te beginnen geeft acrylverf een geur die veel minder sterk is dan alkydverf. Daarnaast is de verf ook nog eens minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Daarom mogen tegenwoordig professionele schilders binnen alleen nog acrylverf gebruiken. Een ander voordeel van acrylverf is dat het sneller droogt en minder verkleurt.

Acrylverf is een waterverdunbare verf waardoor de verf wat moeilijker aan te brengen is. Let er bij de aankoop van rollers en kwasten daarom goed op of deze geschikt zijn voor verven op waterbasis. Omdat de hechting van deze acrylverf minder goed is dan bij alkydverf, is het ook belangrijk om de ondergrond eerst goed te ontvetten, schuren en te voorzien van een grondlaag.

High Solid verf

High Solid verf is acrylverf met als eigenschap dat het beter dekt dan normale acrylverf. Doordat de high solid verf beter dekt, bent u sneller klaar en heeft u minder verf nodig. De droogtijd is echter wel wat langer, dus u moet langer wachten voordat er een nieuwe laag op kan.

Muurverf

Voor het schilderen van muren en plafonds gebruikt u muurverf. Muurverf is er in vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Zo is er muurverf voor buiten, muurverf voor vochtige ruimte (badkamer/kelder) en normale muurverf (woonkamer/slaapkamer). In veel verfwinkels is het mogelijk om muurverf in elke gewenste kleur te laten mengen, hierdoor kunt u eenvoudig uw kamer de sfeer geven die u wenst.

Structuurverf

Structuurverf is muurverf met een fijne tot zeer grove structuurkorrel. Hierdoor kunt u de structuur aanbrengen op een wand. In de verfwinkel kunt u structuurverf in iedere gewenste kleur laten mengen.

Beits

Beits is net als de andere soorten verf, in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar. Beits gebruikt u met name wanneer u de houtstructuur zichtbaar wilt houden.

Renovatieverf

Wanneer u over lekkage (vocht) plekken, roet plekken, nicotine aanslag wil schilderen, heeft u renovatieverf nodig. Renovatieverf is bestemd voor muren en plafonds en is een soort grondlaag, waar u na het aanbrengen met normale muurverf over heen kunt schilderen. Door de grondlaag blijven deze plekken onzichtbaar, gebruikt u direct normale muurverf dan worden deze plekken naar verloop van tijd weer zichtbaar.

Radiatorlak

Wanneer u de radiator gaat schilderen met een niet hittebestendige verf soort, zal de verf gaan verkleuren. Gebruik daarom altijd radiatorlak, deze verfsoort is hittebestendig en zal daardoor niet verkleuren.