Verflaag verwijderen

Grondig en zorgvuldig schuren van oud schilderwerk is vaak onvoldoende om de juiste basis te creëren voor nieuw schilderwerk. G&G Schilders geeft u tips om verf te verwijderen voor een perfect eindresultaat.

Op drie manieren kunt u de verf verwijderen;
– Verflaag verwijderen met afbijtmiddel;
– Verflaag verwijderen met afbranden/föhnen;
– Verflaag verwijderen doormiddel van wegkrabben.

Valt het toch tegen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Verflaag verwijderen met afbijtmiddel

Een oude verflaag verwijderen heeft niet onze voorkeur, verf verwijderen met behulp van afbijtmiddel is slecht voor het milieu en voor de gezondheid.
Als u toch verf gaat verwijderen met behulp van afbijtmiddel, zorg er dan in ieder geval voor dat u altijd de juiste bescherming draagt. Maak gebruik van een veiligheidsbril, mondkapje en beschermende kleding/handschoenen om uw huid en ogen te beschermen. Lees ook altijd goed de veiligheidsvoorschriften op de verpakking van het afbijtmiddel. Afbijtmiddel is een zeer agressief/chemisch middel dat ervoor zorgt dat de verflaag los komt te zitten.

Smeer met een kwast het afbijtmiddel op de oude verf en laat dit circa 20 minuten intrekken. Nadat het afbijtmiddel de tijd heeft gehad om goed in te trekken, kunt u met een verfkrabber de oude verflaag verwijderen. Zorg er wel voor dat de verfkrabber voldoende scherp is, zodat u niet veel kracht hoeft te zetten. De kans bestaat dat wanneer u veel kracht zet, u het hout (de ondergrond) onnodig beschadigd en dit moet repareren.

Verflaag verwijderen met afbranden/föhnen

Voor het afbranden/föhnen van de verflaag, gebruikt een u verfafbrander. Dit is een apparaat dat hete lucht produceert, hiermee verhit u de verflaag zodat deze gaat afbladderen. Zorg ervoor dat u tijdens het afbranden van de verf de verfafbrander niet te dicht op de verf houdt en dat u de verflaag geleidelijk warm maakt. Anders bestaat de kans dat u het hout onder de verflaag verbrand.
Nadat u de verf voldoende heeft verwarmt (de verflaag gaat bobbelen), kunt u met een scherpe verfkrabber de verflaag verwijderen.

Verflaag verwijderen met een verfkrabber

Verf verwijderen met behulp van verfkrabbers wordt in ons land nog steeds veel gedaan. Verfkrabbers worden alleen gebruikt om verf te verwijderen van houtwerk. Er zijn verschillende soorten verfkrabbers die geschikt zijn voor allerlei ondergronden. De meest gebruikte verfkrabber is de driehoek-krabber. De driehoek-krabber is geschikt voor het verwijderen van verf op kleinere of grotere vlakke of liggende delen zoals daklijsten, deuren en kozijnen.