Structuurverf aanbrengen
De beste schildertip die wij u kunnen geven is om G&G Schilders in te schakelen voor al uw schilderwerkzaamheden in en rond uw woning……
Voor de klussers die zelf aan de gang gaan, delen wij in dit artikel onze schildertips voor het aanbrengen van structuurverf op muren en wanden.
Wanneer u voor de eerste keer met structuurverf gaat werken, begin dan altijd met een klein oppervlakte. Door eerst even een stukje uit te proberen, krijgt u er vanzelf handigheid in en dit zal het eindresultaat ten goede komen.

Hulp nodig bij het aanbrengen van structuurverf? Neem contact met ons op. G&G Schilders kan u in de winterperiode een mooie aanbieding doen.
Welke materialen heeft u nodig?
Blokkwast / vachtroller;
voor het aanbrengen van structuurverf op de wand, kunt u een blokkwast of roller gebruiken.
Structuurroller;
Structuurroller zijn er in verschillende soorten, de grofheid van de roller is hierbij bepalend voor het eindresultaat.
Voorstrijk;
Wanneer muren of wanden onbehandeld zijn, is het aan te raden om de wand voor te behandelen met voorstrijk. Door eerst een laag voorstrijk aan te brengen zorgt u ervoor dat de structuurverf zich goed kan hechten op de muur. (TIP!) Het is mogelijk om voorstrijk te laten mengen in de kleur van de structuurverf. Hierdoor zal de structuurverf beter dekken met een mooie egale wand als eindresultaat.
Fixeergrond;
Als een muur na het behandelen met voorstrijk nog steeds wit afgeeft, is het aan te raden om de wand extra met fixeergrond te behandelen. Fixeergrond is een soort voorstrijk dat ontwikkeld is om sterk zuigende en onregelmatig ondergronden voor te behandelen.
Isoleergrond;
Gebruik isoleergrond wanneer u te maken heeft met vocht-, roest- en roetplekken en nicotine plekken. Isoleergrond zorgt ervoor dat deze plekken goed afgedekt worden. Gebruikt u geen isoleergrond dan zullen deze plekken op termijn weer zichtbaar worden.
Schilderstape;
Voor het afplakken van muren, plafond en vloeren, gebruikt u natuurlijk schilderstape.
Structuurverf;
Structuurverf kunt u bij de leverancier laten mengen in iedere gewenste kleur.
De wand voorbehandelen
Voordat u de structuurverf gaat aanbrengen, moet u eert bepalen of u de wand moet voorbehandelen. Bij een nieuwe wand (bijvoorbeeld een nieuwe stuclaag) dient u de wand te behandelen met voorstrijk. Zitten er op de wand vocht, nicotine, roet of roestplekken, dan behandeld u deze plekken met isoleergrond. Geeft de wand na het voorstrijken nog af, dan is het aan te raden de wand te behandelen met fixeergrond.
Is voor behandelen niet nodig, dan is het wel aan te raden de wand in ieder geval stof- en vetvrij te maken. Dit kunt u doen met een doek en wat warm water met een scheutje ammonia. Loszittende delen moeten altijd van de muur worden verwijderd. Gaten en scheuren kunt u dichtsmeren met plamuur voor een strakke muur als eindresultaat. Plak als laatste voorbereiding kozijnen, vloer en het plafond af met schilderstape. Ook is het verstandig om lichtschakelaars en stopcontacten van tevoren te verwijderen en/of af te plakken.
Stappenplan structuurverf aanbrengen
Bij het aanbrengen van structuurverf kan het handig zijn om met z’n tweeën te zijn. De eerste brengt het behulp van een blokkwast of vachtroller de structuurverf aan en de tweede bewerkt de structuurverf met een structuurroller. Bij het aanbrengen van structuurverf, is het van belang dat de verf gelijkmatig en dik wordt aangebracht. In banen van zo’n 50cm breed brengt u de structuurverf van boven naar beneden op de wand aan.
Als de structuurverf is aangebracht moet binnen 10 minuten de verf behandeld worden met de structuurroller. Als u hiermee te lang wacht, heeft u kans dat de structuurverf te ver is uitgehard waardoor u lastig structuur kunt aanbrengen. Het is niet verstandig om met de structuurverfroller de verf op te wand aan te brengen. Een structuurverfroller kan verf moeilijk vasthouden en teveel structuurverf op de roller zal ook het eindresultaat niet ten goede zal komen.
Na het schilderen
Zodra het schilderen klaar is verwijdert u spetters van bijvoorbeeld de vloer met een vochtige doek. Wacht niet te lang met het verwijderen van de schilderstape anders loopt u het risico om stukken verf mee te trekken.