Muur schilderen

Het verven van uw muur is een perfecte klus om uit te besteden aan een vakman. Geen gedoe met het inkopen van de juiste hoeveelheid verf, het opnemen van vakantiedagen van uw werk en het dagenlang zwoegen met een verfkwast in uw hand. G&G Schilders neemt u alle zorgen uit handen én, tegen een voordelig tarief.

In dit artikel legt G&G Schilders uit hoe u zelf een muur kunt schilderen. Hieronder komen de stappen aanbod, waar u rekening mee moet houden tijdens het schilderen van muren. Tip: schilder eerst het plafond voordat u aan de muren begint.

Valt het toch tegen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Wat heeft u nodig bij het schilderen van muren en wanden?

1) Muurverf/latex (= hetzelfde)
2) Muurverfroller, rolhouder, verfbak/verfrooster en kwast
3) Voorstrijk (zorgt voor een betere hechting)
4) Renovatieverf (indien nodig)
5) Schilderstape (om af te plakken)
6) Afdekfolie
7) Plamuur
8) Ammonia (vetvrij maken)

Wanden herstellen

Voor een goed eindresultaat is het belangrijk om te beginnen met een goede basis. Loop de wanden na op beschadigingen en repareer deze met plamuur. Plamuur heeft de eigenschap dat het krimpt, waardoor het kan zijn dat sommige gaten meerdere keren opgevuld dienen te worden. Op plekken waar u teveel plamuur heeft aangebracht, kunt u overtollige plamuur verwijderen met fijn schuurpapier.

Voorbehandeling

Het is belangrijk om eerst te beoordelen met wat voor een soort ondergrond u te maken heeft. Zo kan het zijn dat uw muren niet gemakkelijk vocht opnemen of dat het juist een sterk zuigende werking heeft. Om hier achter te komen strijkt u met een vochtige kwast een streep water over de muur die u gaat schilderen. Is de streep na 4-5 minuten nog gewoon aanwezig, dan neemt de muur niet gemakkelijk vocht op. Wanneer de streep binnen 1-2 minuten volledig is verdwenen, dan heeft u te maken met een sterk zuigende ondergrond. In beide gevallen is het handig op de muur voor te behandelen met voorstrijk. Voorstrijk zorgt ervoor dat de muurverf goed hecht op de muur. Zit de oude muurverflaag erg los, dan zult u die moeten verwijderen.

Vocht, schimmel of nicotine plekken

Wanneer u te maken heeft met vochtplekken of nicotine aanslag op de muren, dient u dit eerst voor te behandelen. De vochtplekken of nicotine aanslag behandelt u voor met renovatie verf. Bij schimmel plekken kunt u gebruik maken van schimmelvreter. Nadat u de schimmel plekken heeft behandeld, dient u de muur goed schoon te maken met water. Dit alles staat duidelijk omschreven op de verpakking. Wanneer u vocht, schimmel of nicotine plekken niet goed behandelt, zullen de plekken na het schilderen van de muren weer door de nieuwe laag muurverf heen komen.

Schilder klaar maken

Zorg er voor dat u lekker de ruimte heeft bij het schilderen. Dek daarna meubels en vloeren af met afdekfolie en verwijder stopcontacten en lichtschakelaars, u kunt deze ook afplakken met schilderstape.

Welke roller/kwast

U kunt het beste een vachtroller gebruiken om muren te schilderen. Er bestaat ook een spatvrije vachtroller die iets duurder is, maar door deze roller heeft u minder last van verfspetters. Voor de kwast kunt u kiezen tussen een blokkwast of ronde kwast, voor het resultaat maakt het niet veel uit welke kwast u neemt, dus kijk vooral met welke kwast u het beste overweg kunt.

De muur schilderen

Meng de muurverf goed en giet de verf in de verfbak. Voor plekken waar u met de verfroller niet goed bij kunt komen, zoals hoeken en randen gebruikt u de kwast. Dompel de verfroller in de verfbak en rol daarna over de ribbels om de verf goed over de roller te verdelen. Hierna zet u de verf met horizontale strepen op, waarna u de verf in een verticale beweging over de muur verdeelt. Maak lange banen om tot een mooi resultaat te komen. Wanneer u met een muur begint, maak het dan ook af zonder een pauze te houden. Hierdoor zal de verf mooier en gelijkmatig opdrogen voor een beter eindresultaat.

Opruimen

Maak na het schilderen de ruimte direct schoon. De muurverf is nog niet opgedroogd, waardoor het makkelijk schoon te maken is. Vergeet niet het schilderstape te verwijderen. Verwijdert u de schilderstape te laat, dan is de kans aanwezig dat u een stuk muurverf lostrekt.